Overview

Ilmastokorjattu energian kokonaisloppukulutus (TFC) oli vuonna 2022 23 Mtoe, sama kuin vuonna 2000. Teollisuus on suurin energiankulutussektori, vastaten 42 % energian loppukulutuksesta vuonna 2022, mikä on 7,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2000. Liikenteen osuus oli 17 %, sama kuin vuonna 2000. Asuinkiinteistöjen osuus oli 24 % ja palvelusektorin 14 %, jotka molemmat kasvattivat osuuttaan vuodesta 2020.

Kuva 1: Energian kokonaisloppukulutus sektoreittain (normalisoitu)

Source: ODYSSEE

Energian loppukulutuksen energiatehokkuus, mitattuna ODEX-indeksillä, parani 17 % (eli 0,7 %/v) vuosien 2000–2022 aikana. Suurimmat parannukset nähtiin kotitalouksissa (-1,1 %/v) ja pienemmät palvelusektorilla ja teollisuudessa.

Kuva 2: Odysseen energiatehokkusindeksi (ODEX)

Source: ODYSSEE

Ajanjaksolla 2000–2022 saavutetut energiansäästöt, laskettuna Odysseen top-down-indikaattoreiden perusteella, olivat 4,8 Mtoe vuonna 2022. Suurin panos tuli teollisuudesta (1,9 Mtoe) ja toiseksi suurin kotitaloussektorilta (1,8 Mtoe). Huom: Tilastollisessa aikasarjassa on katkos kotitalouksien tiedoissa vuosien 2007–2008 välillä.

Figure 3: Energiansäästö sektoreittain

Source: ODYSSEE

Suomen energian kokonaiskulutus oli 31,7 Mtoe vuonna 2022, mikä on 0,7 Mtoe (2,2 %) vähemmän kuin vuonna 2000. Muutokset sähköntuotannon rakenteessa ja loppuenergian kulutuksessa vaikuttivat vain vähäisesti havaittuihin muutoksiin, kun taas polttoaineiden käyttö muussa kuin energiantuotannossa on lisääntynyt. Muut vaikuttavat tekijät (Other transformations) liittyvät pitkälle kaukolämmön tuotantoon, jossa hukkalämmön ja savukaasujen puhdistimien käyttö on lisääntynyt. Korkean hyötysuhteen yhteistuotanto (CHP) on ollut Suomessa tärkeässä roolissa jo useiden vuosikymmenten ajan.

Figure 4: Energian kokonaiskulutukseen vaikuttavat tekijät

Source: ODYSSEE

Vaikka energian loppukulutus vuonna 2022 oli samalla tasolla kuin vuonna 2000, useat vastakkaiset tekijät ovat kumonneet toistensa vaikutukset. Taloudellinen toimeliaisuus ja muut sektorikohtaiset tekijät ovat kasvattaneet kulutusta, kun taas energiansäästötoimet (mitattuna ODEX:llä) ovat vähentäneet sitä 4,8 Mtoe ja rakenteelliset muutokset 2,5 Mtoe.

Figure 5: Energian loppukulutukseen vaikuttavat tekijät

Source: ODYSSEE

Suomen kansallinen integroitu energia- ja ilmastosuunnitelma (6/2024) sisältää Suomen kansalliset tavoitteet ja näihin liittyvät politiikkatoimet EU:n vuoden 2030 energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Energiatehokkuusdirektiivin (EED (2012)) mukaisena indikatiivisena tavoitteena oli, että energian loppukulutus ei ylitä 310 TWh vuonna 2020. Toteutunut taso oli 271 TWh. EED (2023) liitteen 1 mukaisella kaavalla Suomen energiatehokkuustavoite EU:n 2030 tavoitteen saavuttamiseksi on rajoittaa energian loppukulutus tasolle 239,6 TWh. 

Taulukko 1: Esimerkkejä horisontaalisista toimenpiteistä

MeasuresNECP measuresDescriptionExpected savings, impact evaluationMore information available
Green DealsNoIn Finland, Green Deal agreement sectors/topics cover, e.g., the automotive sector, the non-road mobile machinery sector and emission-free worksites (Green Deal on sustainable procurements)Link
Finland's Recovery and Resilience PlanNoEU Member States must present a national Recovery and Resilience Plan (RRP) in order to receive funding from the Recovery and Resilience Facility (RRF). The Plan forms part of the Sustainable Growth Programme for Finland. The Council of the EU formally approved the plan by written procedure on 29 October 2021. The four priorities of the Plan are 1) Green transition, 2) Digitalisation, 3) Employment and skills and 4) Health and social services.Link
Act on ecodesign and energy labellingYesThe Act transposes the EU directive into Finnish legislation setting mandatory minimum standards and establishing energy labels for energy-using products used in different sectors. 46.9 PJ in 2030Link
Source: MURE

Buildings

Ilmastokorjattu energian loppukulutus kasvoi palvelusektorin rakennuksissa 26 % ja asuinrakennuksissa 24 % vuosina 2000–2022. Palvelusektorin pinta-ala kasvoi 54 % ja asuinrakennusten 36 %, ja kotitalouksien määrä nousi 23 % samana aikana.

Kuva 6: Energian loppukulutus rakennuksissa (normalisoitu)

Source: ODYSSEE

Kuva 7 havainnollistaa kotitalouksien eri loppukäyttöjen osuuksia. Lämmitysenergian kulutus hallitsee tuloksia 67 % osuudella v. 2022. Veden lämmityksen osuus oli 16 % ja kodinkoneiden ja valaistuksen osuus 15 %, kun taas ruoanlaitto ja ilmastointi jäävät vähäisiksi tekijöiksi.

Kuva 7: Kotitalouksien energian loppukulutuksen jakauma eri käyttötarkoituksiin (normalisoitu)

Source: ODYSSEE

Kotitalouksien lämmityksen energiankulutus per neliömetri on laskenut noin 16 % (eli 0,8 %/v) vuodesta 2000 lähtien. Tämä muutos on merkittävä, sillä yksikkökulutus sisältää lämpöpumppujen hyödyntämän ilmaislämmön. Jos tämä jätetään pois tarkastelusta, kulutus on laskenut 40 % nopeammin eli 1,1 %/v. Pitkän aikavälin trendissä on pieniä vuosittaisia vaihteluita, koska lämmitystarveluvuilla tehty normalisointi ei täysin korjaa sääolosuhteiden vaikutusta.

Kuva 8: Kotitalouksien lämmitysenergian kulutus, per m2 (normalisoitu)

Source: ODYSSEE; ambient heat included.

Kotitalouksien vedenlämmityksen energiankulutus on vähentynyt 13 % (eli 0,6 %/v) ja sähkölaitteiden 26 % (1,1 %/v) vuodesta 2000. Ekosuunnittelu on merkittävästi vähentänyt sähkön käyttöä kotitalouksissa. Ilmastointiin ja ruoanlaittoon kuluva energia on näiden rinnalla vähäinen.

Kuva 9: Kotitalouksien energiankulutus käyttötarkoituksittain (ilman tilojen lämmitystä)

Source: ODYSSEE

Ilmastokorjattu sähkönkulutus kotitalouksissa on vähentynyt vuodesta 2010 lähtien 12 %. Merkittävin muutos on tapahtunut valaistuksessa (-55 %), mutta positiivista kehitystä on tapahtunut myös sähkölaitteiden energiankäytössä (-12 %). Sähkönkulutus lämmityksessä on pysynyt melko tasaisena; vaikka lämpöpumppujen määrä on lisääntynyt; ne korvaavat usein suoraa sähkölämmitystä.

Kuva 10: Sähkön kulutus rakennuksissa eri käyttötarkoituksiin (normalisoitu)

Source: ODYSSEE

Asuinrakennusten energiankulutus on kasvanut 1,1 Mtoe (12,9 TWh) vuodesta 2000. Kasvua ovat kiihdyttäneet erityisesti jatkuvasti lisääntyvä asuntojen määrä, vaikka kotien keskimääräinen koko ei enää merkittävästi kasva. Toisaalta energiansäästötoimet ovat kompensoineet näiden kahden kulutusta kasvattavan tekijän vaikutukset. Kulutuksen kasvuun ovat vaikuttaneet voimakkaasti myös "muut" tekijät, joihin sisältyy lämpöpumppujen käyttämä ilmaisenergia (+0,7 Mtoe) sekä käyttäytymisen muutokset, esimerkiksi lisääntynyt kotona oleminen COVID-19-pandemian aikana ja sen jälkeen (+0,8 Mtoe).

Kuva 11: Kotitalouksien energiankulutuksen muutokseen vaikuttaneet tekijät

Source: ODYSSEE; ambient heat included.

Kotitalouksien lämmityksen energiankulutus on kasvanut vuoden 2000 tasolta 0,37 Mtoe. Energiansäästöt ovat enemmän kuin kompensoineet sekä asuttujen asuntojen määrän kasvun (activity) että asuntojen koon maltillisen kasvun vaikutukset. "Muut" tekijät, eli lähinnä lämpöpumppunjen käyttämä ilmaisenergia, ovat kuitenkin kasvattaneet kulutusta.0.6 Mtoe.

Kuva 12: Kotitalouksien tilojen lämmitysenergian kulutuksen muutokseen vaikuttaneet tekijät

Source: ODYSSEE; ambient heat included.

Sekä energiankulutus että sähkönkulutus per neliömetri palvelusektorilla ovat vähentyneet merkittävästi vuodesta 2000 lähtien, noin 0,7 %/v.

Kuva 13: Energian ja sähkön kulutus per m2 palvelusektorilla (normalisoitu)

Source: ODYSSEE

Suomessa ensimmäiset rakennusten lämmönkulutusta koskevat määräykset otettiin käyttöön vuonna 1976 ja niitä on sen jälkeen useasti tiukennettu. Ensimmäiset korjausrakentamisen energiankulutusta koskevat määräykset tulivat käyttöön vuonna 2013. Lähes nollaenergiarakentamista koskeva lainsäädäntö tuli voimaan joulukuussa 2016 ja koskee vuoden 2018 alun jälkeen käynnistyneitä rakennushankkeita. Erilaisten lämpöpumppujen määrä on kasvanut nopeasti, sillä asentamiseen olemassa olevassa rakennuskannassa kannustetaan verovähennyksin, kevääseen 2025 asti myös tuin sekä informaatiotoimin. Maalämpöpumpuista on tullut uusien pientalojen suosituin lämmitysjärjestelmä. 

Taulukko 2: Esimerkkejä rakennussektorin toimenpiteistä

MeasuresNECP measuresDescriptionExpected savings, impact evaluationMore information available
Decree on improving the energy performance of buildings undergoing renovation or alterationYesNational implementation of the EPBD directive regarding buildings undergoing renovation or alteration.9.80 PJLink
Regulations for nearly-zero energy buildingsYesRegulations for nearly-zero energy buildings took force on 1 January 2018. Link
Energy Efficiency Agreement of the Property and Building Sector - Rental Property Action PlanYesVoluntary energy efficiency agreement for rental properties (dwellings) the period 2017-2025.Cumulative total savings for EED Art 7/8 in 2030 are reported together with the energy efficiency agreement for industry (see IND-FI1108)Link
Energy Efficiency Agreement of the Property and Building Sector - Commercial Property Action PlanYesVoluntary energy efficiency agreement for commercial properties for the period 2017-2025. Cumulative total savings for EED Art 7/8 in 2030 are reported together with the energy efficiency agreement for industry (see IND-FI1108)Link
Source: MURE

Transport

Matkustajaliikenteen energiankulutus oli vuonna 2022 samalla tasolla kuin vuonna 2000. Merkittävin muutos vuodesta 2000 on ollut kuorma- ja pakettiautojen osuuden kasvu 7,6 prosenttiyksiköllä. Henkilöautot vastaavat 47 % ja kuorma-autot sekä kevyet ajoneuvot 42 % liikenteen energiankulutuksesta.

Kuva 14: Liikenteen energiankulutus liikennemuodoittain

Source: ODYSSEE

COVID-19-kriisi vähensi tilapäisesti joukkoliikenteen käyttöä, 39 % juna- ja 14 % linja-autoliikenteessä vuonna 2020 vuoteen 2019 verrattuna. Vuonna 2022 joukkoliikenteen osuus matkustajaliikenteestä oli jo hieman suurempi kuin vuonna 2000.

Kuva 15: Matkustajaliikenne liikennemuodoittain

Source: ODYSSEE

Vuonna 2022 maantiekuljetusten osuus tavaraliikenteestä oli 3 prosenttiyksikköä korkeampi ja raideliikenteen osuus vastavasti alhaisempi kuin vuonna 2000.



Kuva 16: Tavaraliikenne liikennemuodoittain

Source: ODYSSEE

Henkilöautojen energiankulutus matkustajakilometriä kohden on vähentynyt 15 % vuodesta 2000. Vaikka uudet autot ovat energiatehokkaampia, hidas autokannan uudistuminen hidastaa kehitystä.

Kuva 17: Henkilöautojen energiankulutus per matkustaja-km

Source: ODYSSEE

Vuonna 2022 liikenteen energiankulutus oli hieman alhaisempi kuin vuonna 2000. Liikennemäärä (activity) on kasvanut, mutta energiansäästöt kompensoivat sitä. Kasvua aiheuttivat myös kuljetusmuotojen muutokset ja muut tekijät, kuten siirtymä massatuotteiden (esim. paperi) kuljetuksista kappaletavaroihin sekä lisääntynyt tyjien paluukuljetusten määrä, jotka johtuvat asiakastarpeisiin liittyvistä logistisista haasteista.

Kuva 18: Liikenteen energiankulutuksen muutokseen vaikuttaneet tekijät

Source: ODYSSEE

Uusien ajoneuvojen energiatehokkuus paranee johtuen CO2-päästönormeista, vähäpäästöisiä autoja suosivasta verotuksesta ja informaatiotoimista. Suomen ajoneuvokannan muuta Eurooppaa hitaampi uudistumisvauhti kuitenkin hidastaa toimenpiteiden täyden vaikutuksen näkymistä. Lisäksi edistetään julkista liikennettä sekä kävelyä ja pyöräilyä. Kuorma-autoliikenteessä ajoneuvoille sallittavat aiempaa isommat massat ja mitat säästävät energiaa.

Taulukko 3: Esimerkkejä liikennesektorin toimenpiteistä

MeasuresNECP measuresDescriptionExpected savings, impact evaluationMore information available
Energy efficiency of new heavy duty vehiclesYesThe first-ever EU-wide CO2 emission standards for heavy-duty vehicles, adopted in 2019, set targets for reducing the average emissions from new lorries for 2025 and 2030.2.20 PJLink
Improving the energy efficiency of new vansYesPart of 2019 NECP measures "Improving the energy-efficiency of vehicles" up to 2020 and "Improving the energy-efficiency of cars and vans (additional measures)" in 2021-2030.1.03 PJLink
Procurement of clean and energy-efficient road transport vehiclesNoDirective 33/2009 aimed to improve the environmental impact and energy economy of vehicles procured in the public sector. The Directive was transposed into national legislation by Law 1509/2011. The revised Clean Vehicles Directive (EU/2019/1161) was implemented by Law (740/2021) which took force in August 2021. Link
Taxation of transport fuels / Car trafficYesHigh taxes are used to manage consumption of transport fuels5.1 PJLink
Source: MURE

Industry

Vuonna 2022 teollisuuden energiankulutus oli 9,68 Mtoe, eli 15 % pienempi kuin vuonna 2000. Energiavaltainen massa- ja paperiteollisuus on suurin kuluttaja 55 % osuudella teollisuuden energiankäytöstä. Muita merkittäviä sektoreita ovat kemianteollisuus 9 % ja terästeollisuus 8 % osuuksilla.

Kuva 19: Teollisuuden energiankulutus sektoreittain

Source: ODYSSEE

Sellun- ja paperintuotannon ominaisenergiankulutus laski 12 % jaksolla 2000-2022. Erilaiset tekijät, kuten kapasiteetin käyttöasteet, tuotemix, vientiin menevän sellun tuotannon kasvu ja selluntuotannossa jopa ilmasto, vaikuttavat sekä kansallisen tason ominaiskulutukseen että maiden välisiin vertailuihin. Teräksen tuotannon ominaisenergiankulutus puolestaan kasvoi 21 % jaksolla 2000-2022. 



Kuva 20: Energiaintensiivisten tuotteiden ominaisenergiankulutus (toe/t)

Source: ODYSSEE

Teollisuuden energiankulutuksen lasku vuosina 2000–2022 johtuu energiatehokkuuden paranemisesta (-1,9 Mtoe) sekä rakenteellisista muutoksista kohti vähemmän energiaa kuluttavia toimialoja (-2,7 Mtoe). Samaan aikaan teollinen toiminta on kasvanut nostaen kulutusta 3,2 Mtoe. 

Kuva 21: Energiankulutuksen muutoksiin vaikuttaneet tekijät teollisuudessa

Source: ODYSSEE

Ensimmäiset teollisuuden energiatehokkuussopimukset käynnistyivät vuonna 1997 ja nykyiset sopimukset ovat käynnissä ajanjaksolla 2017-2025; uuden sopimuskauden neuvottelut ovat käynnistyneet. Tämä on teollisuuden merkittävin energiatehokkuustoimenpide. Seurantatiedot osoittavat, että sopimusten tuottamat säästöt ovat hyvin korkeat. Tuetuilla energiakatselmuksilla on myös ollut merkittävä rooli, mutta katselmustukia myönnetään nyt vain niille, joilla ei ole katselmusvelvoitetta.

Taulukko 4: Esimerkkejä teollisuuden toimenpiteistä

MeasuresNECP measuresDescriptionExpected savings, impact evaluationMore information available
Energy Efficiency Agreement of IndustryYesThird generation of voluntary energy efficiency agreement for different industries for 2017-2025. The former agreement periods were 1997-2007 and 2008-2016. 54.99 PJ (includes the impact service, municipal and real estate sector agreements)Link
In-depth energy auditsYesA new in-depth energy audit model for heavy industries. Link
Subsidies for energy audits and energy investmentsYesSubsidies are available for energy audits and energy efficiency investments. However, audit subsidies apply only to those not subject to mandatory energy audits stipulated by the EED Directive. Savings partly overlap with those of the voluntary agreements. Therefore, not reported separately. Link
Source: MURE